Intervju: Matjaž Erčulj (ŠD Trzin), organizator Teka Petra Levca skirca Trzin


Matjaž Erčulj, za prijatelje in znance ponavadi kar Erčo, je višji svetovalec za družbene dejavnosti v občini Trzin, po izobrazbi pa je univ. dipl. ekonomist.V […]

Matjaž Erčulj, za prijatelje in znance ponavadi kar Erčo, je višji svetovalec za družbene dejavnosti v občini Trzin, po izobrazbi pa je univ. dipl. ekonomist.
V mlajših letih je igral košarko v različnih klubih. Bil je košarkarski trener v OŠ Trzin in KK Lastovka, kot predsednik ŠD Trzin pa je bil tudi ustanovitelj košarkarske ekipe Utrip Trzin, ki je sedem let uspešno igrala v slovenski košarkarski ligi. Organiziral je množico košarkarskih turnirjev in drugih športno-rekreativnih prireditev, med njimi že 25 let Tek Petra Levca skirca Trzin, pa tudi kulturnih in turističnih prireditev.

Erčo, nikoli ne vem, kako se prav napiše tista/ega »skirca« v nazivu vaše prireditve, z veliko ali z malo začetnico? Je Peter Levec imel vzdevek Skirc? Ali pa gre za sekirico?
Gre za sekirico. Skirca je bil vzdevek Trzincev, zaradi njihove hitre jeze in ker so skirco vedno imeli pri sebi.
In kdo je bil Peter Levec?
V sedemdesetih in osemdesetih letih je bil predsednik trzinskega športnega društva, v njegovem času pa so bile trzinske športno-društvene dejavnosti na enem svojih vrhuncev. Skrbel je za športno vzgojo otrok in je bil organizator tekov, ter tudi sam tekač.
Letošnja izvedba teka je že petindvajseta. To pomeni 25. izvedbo pod tem imenom ali 25. izvedbo trzinskega teka na splošno? Tek je v podobnem terminu namreč bil organiziran že v preteklosti, pod drugim imenom in ne čisto vsako leto.
Tek osebno organiziram z različnimi sodelujočimi v Športnem društvu Trzin že 25. leto zapored. Ravno zato, ker prej tek ni bil organiziran vsako leto, smo začeli šteti na novo. Že pred desetletji je bila v Trzinu v podobnem terminu večkrat organizirana rekreativna tekaška prireditev, ki se je imenovala Tek po poteh NOB (oz. OF). Ob ponovni obuditvi društva leta 1997 so kot eno prvih aktivnosti določili obuditev tekaške prireditve in takrat so jo poimenovali po Petru Levcu. Tudi pod tem imenom pa ni bil prvič organiziran 24 izvedb nazaj, ampak kot rečeno štejemo od takrat, ko smo začeli tek redno organizirati vsako leto.
Kako pa so se teku pridružili kužki?
Tek s kužki se je pridružil preko zakoncev Rink, ki sta bila člana društva vlečnih psov in so želeli več tekem po Sloveniji. Ker je Aleš Rink iz Trzina in je sodeloval tudi pri organizaciji trzinskega teka, smo dodatno zelo zanimivo tekmo z veseljem dodali k Teku Petra Levca.
Že od prve sezone vaš tek sodeluje v seriji Gorenjska, moj planet. Je to opazno vplivalo na njegovo prepoznavnost in na udeležbo?
Seriji Gorenjska moj planet smo se pridružili z velikim veseljem in ponosom. Tek je s sodelovanjem v seriji pridobil na prepoznavnosti in udeležbi, hkrati pa je tudi bolj profesionalno voden oziroma organiziran.
Vaša prireditev nima težav s sponzorsko podporo. Se pozna, da je Trzin poslovno živahna občina in je ena najbogatejših v Sloveniji ali ste organizatorji tako prepričljivi s svojo ponudbo za sponzorje?
Razlogov, da tek nima finančnih težav, je več. Glavni razlog je, da je nekaj sponzorjev z nami že več let, tako da je osnova znana in smo jim zelo hvaležni, seveda pa ni zanemarljiva udeležba Občine Trzin.
Kakšna pa je podpora s strani Občine Trzin, na kateri si zaposlen?
Občina Trzin nameni za tek 2.000,00 EUR, poleg tega še kako praktično nagrado. Nenazadnje pa tudi sam in še kak sodelavec nemalo ur namenimo pripravam in izvedbi teka.
V letu koronavirusa ste tek izvedli s kronometrskim štartom in so tekači štartali vsak posebej, v enakih časovnih razmikih. Kako je bilo to sprejeto med tekmovalci in ali bi kazalo to še kdaj ponoviti?
Kronometrski štart je bil tekačem po večini všeč. Večini zato, ker so lahko tekli svoj tempo. Nihče pa ni bil tako navdušen, da bi zadevo ponavljali. Mi je pa všeč letošnja izvedba teka s kužki, da imamo zasledovalno tekmo moških za ženskami.
Vem, da si že pretekel nekaj tekov serije Gorenjska, moj planet, večkrat tudi vašega. Ti je že kdaj uspelo izpolniti pogoj števila udeležb in prejeti zaključno nagrado serije?
Enkrat mi je pa res.
V mlajših letih si se resno ukvarjal s košarko. Se še vedno aktivno ukvarjaš s športom?
S športom se ukvarjam samo še rekreativno, največ s kolesarjenjem in sprehodi v naravi. Občasno še vedno tudi s košarko, vendar bolj redko.
Vaš tek je bil nekaj let zapored za časomerilce kot zaklet. Vsako leto se je pojavila kakšna nova eksotična težava, ki je malo »popestrila« objavo rezultatov. Kaj praviš, se lahko najde kakšno presenečenje tudi letos? 🙂
Marsikaj se je že dogajalo na naših razglasitvah, ne glede na to kdo je meril čas. Upam, da letos ne bo novih presenečenj, če pa kaj bo, bomo hitro rešili, kot vedno.