Jure Lapajne še četrtič zapored najhitrejši na tekih Gorenjske, moj planet


V petkovih popoldanskih in večernih urah smo uspešno izpeljali še Radol’ško 10ko, kjer sta se ponovili dve stalnici letošnje sezone. Ponovno je zmagal Jure Lapajne […]

V petkovih popoldanskih in večernih urah smo uspešno izpeljali še Radol’ško 10ko, kjer sta se ponovili dve stalnici letošnje sezone. Ponovno je zmagal Jure Lapajne in ponovno smo zabeležili rekordno udeležbo.

Junijski pozno popoldanski termin je v današnih klimatskih razmerah lahko za tek zahteven in res je pogosto na tem teku precej vroče in soparno, kar sicer ublažijo radovljiški gasilci z vodno prho, ki so je tekači deležni na vsak kilometer ob zaključenem krogu. Lansko leto so zaradi zelo močnega naliva celo odpadli otoški teki, bolje pa je bilo ob teku odraslih. Tokrat je bilo že nekaj dni vnaprej jasno, da večjih težav z vremenim ne bo, vseeno pa je razmere popestril puščavski pesek, pa tudi brez soparne vročine in nekaj malega rosenja ni šlo.

Z desetimi krogi po središču Radovljice, ki je tokrat bilo popestreno še z odrom in obiskovalci festivala swinga, se je kot rečeno najhitreje spopadel Jure Lapajne (Modri dirkači, 34:56.9), za katerim sta bila tokrat Anže Roblek (35:22.7) in Pavel Debeljak (35:36.1). Pri ženskah je bila najboljša tekačica I Love Supersporta Olga Ivanishchenko (43:20.2), pred Karmen Vavkman (Šmarnogorska naveza, 45:10.0) in Tejo Muha (45:14.2).

Včerajšnji rezultati seveda pomenijo, da se je Jure Lapajne še utrdil v vodstvu pokalnega točkovanja. Doslej je zbral 188 točk, prvi zasledovalec Pavel Debeljak jih ima 139, samo eno manj pa Bojan Jerič. V medsebojnih dvobojih Debeljaka in Jeriča je prvi zbral tri zmage, drugi pa dve, tako da bo do konca sezone še napeto. Pri ženskah kljub odsotnosti v Radovljici s 118 točkami ostaja v vodstvu Ela Jenčič (TK Šmarnogoska naveza), Neža Ahčin jih ima 108. Teja Muha jih ima na tretjem mestu 103, tesno pa ji sledijo ostale zasledovalke.

Še vedno brez ene same odstotnosti na letošnjih tekih vztraja 20 tekmovalcev, s čimer so si že pritekli zaključne nagrade. Po štiri udeležbe ima 18 tekmovalcev, po tri pa prav tako 18.

Rezultati in pokalno točkovanje: Gorenjska, moj planet – Rezultati
Fotografije bodo objavljene v paketih objavljene na FB in spletni strani Gorenjska, moj planet

Letvica števila udeležencev je bila višje kot kadarkoli doslej potisnjena tudi na Radol’ški 10ki. Verjetno se marsikdo sprašuje, v čem se skriva razlog za rekordne udeležbe na vseh letošnjih tekih Gorenjske, moj planet. Nedvomno je eden od razlogov za povečevanje udeležbe ta, da nas je na planetu vedno več. Naša FB stran je pred nekaj dnevi presegla 1600 sledilcev. Samo malo manj, preko 1200, nas je že na seznamu prejemnikov tehle sporočil preko elektronske pošte. Nenazadnje se povečuje tudi število stalnih udeležencev. Dokončno so ‘popustili’ tudi učinki korone. Precej verjetno pa je, da se najbolj pozna to, da se nam je na planetu pridružil Slomaraton, ki nam pomaga pri prepoznavnosti s poznavalskimi prispevki na svoji dobro obiskani FB strani.

Tokrat smo dolžni še nekaj pojasnil v zvezi z rezultati. Merjenje tekme v kratkih krogih predstavlja precej zahteven zalogaj, s katerim pa ponavadi ni omembe vrednih težav. Tudi v idelanih pogojih merilnih sistem iz različnih razlogov ne zazna vseh prehodov cilja, se pa to da enostavno reševati s spremljanjem časov krogov, ki so pri posameznih tekmovalcih pričakovano približno konstantni, večja odstopanja pa z veliko verjetnostjo pomenijo, da eden od prehodov ni bil zaznan in se rezultati krogov ustrezno zamaknejo. Razlogi za neprebrane prehode merilnega mesta pa so lahko različni, od napak pri namestitvi čipov na številko, napačni namestitvi številke (zadaj ali ob strani, namesto spredaj), vlagi zaradi pota ali vodne prhe, verjetno marsikdaj tudi zakrivanju štartne številke in s tem čipa zaradi gledanja na uro in podobno. Tokrat se je tega nabralo nadpovprečno veliko in so imeli časomerilci nekaj več dela s čiščenjem, so pa končni rezultati v celoti korektni.
V zvezi s tem vas opozarjamo tudi, da so rezultati, ki jih sproti objavljamo na LCD zaslonu in v spletni aplikaciji neuradni in informativni, ter so namenjeni predvsem popestritvi prikaza rezultatov, nenazadnje pa tudi zagotavljanju možnosti, da še pred razglasitvijo opozorite na morebitne napake, ki se jim je v splošnem nemogoče v celoti izogniti.

Po petih tekih smo si vsi skupaj zaslužili nekaj počitka, po glavni sezoni poletnih dopustov pa se spet vidimo 15. avgusta na Kranjskogorski 10ki.