Močan naliv v Radovljici odnesel otroške teke in razredčil tek odraslih


Letošnjo Radol’ško 10ko je močno zaznamovalo nevihtno vreme, ki se je za Slovenijo napovedlovalo že cel teden, vendar je obstajala precejšnja verjetnost, da jo bo […]

Letošnjo Radol’ško 10ko je močno zaznamovalo nevihtno vreme, ki se je za Slovenijo napovedlovalo že cel teden, vendar je obstajala precejšnja verjetnost, da jo bo območje Radovljice vseeno odneslo brez dežja in neviht. Medtem ko je pred dvema tednoma vreme po tednu negotovosti v celoti prizaneslo Mošenjskemu teku, je bilo v Radovljici ravno obratno. Močan in dolg naliv je tokrat žal preprečil izvedbo otroških tekov, ki bodo namesto včeraj izvedeni septembra na radovljiškem stadionu. Vseeno pa je bilo kar se tiče vrmena veliko bolje pozneje, ko so se v desetih kilometrskih krogih po mestnem središču pomerili odrasli. Če odmislimo rahel dež v drugi polovici tekme, je dež prizanesel vsem tekačem, razen povsem na koncu najbolj vztrajnemu, ki je obenem tudi eden najbolj zvestih udeleženev tekov gorenjskega planeta, Draganu Mišovu.

Čeprav sta slaba napoved in nato tudi dejansko slabo vreme zagotovo znatno vplivala na udeležbo in zelo verjetno celo preprečila rekordno število tekačev, je 71 tekmovalcev poskrbelo za klasično napeto vzdušje na Radol’ški 10ki. Na kilometrski krožni progi skozi mestno središče so si tekači stalno sledili drug za drugim, občasno v večjih gručah, najhitrejši pa so brzeli mimo tistih pred seboj. Potem ko so Primož Piškur (AD Olimpik), Pavel Debeljak in Marjan Robič prvih šest krogov pretekli skupaj, je po 6 km najprej nekoliko popustil Marjan Robič, v naslednjem krogu pa je Primož Piškur za sabo pustil še Pavla Debeljaka. Na koncu so rezultati pri moških na vrhu bili, prvi Primož Piškur s časom 35:08.5, drugi Pavel Debeljak s časom 35:35.3 in tretji Marjan Robič, ki je progo pretekel v času 36:01.6. Pri ženskah je prepričjivo zmagala Maruša Klemenc (TK Utrip, 39:08.3). V boju za drugo mesto je Manca Mrak (AD Olimpik, 42.53.2) po precejšnjem zaostanku v prejšnjih krogih pred devetim kilometrom prehitela Mašo Robič (43:10.3) in na koncu v cilj pritekla 17 sekund pred njo.

Posebej zanimiv je po petih tekih pogled na pokalno točkovanje. Vrstni red pri vrhu je ostal nespremenjen, se pravi da še naprej vodi Klemen Šuligoj (Top4Running), pred Pavlom Debeljakom in današnjim zmagovalcem Primožem Piškurjem, toda najboljši trije so med seboj razmaknjeni samo po eno točko (Šuligoj in Piškur imata tekmo manj), hkrati pa imajo dvakrat toliko točk kot najbližji zasledovalci. Tudi pri ženskah s precejšnjo prednostjo še naprej ostajata na vrhu Karin Rotar (AK Radovljica) in Marijana Štrukelj (Mravlce), na tretje mesto pa se je prebila Nina Bolta (BŠD NLB d.d.). Kot zanimivost povejmo še, da je enajst tekačev in tekačic že izpolnilo pogoj petih udeležb, še šestnajstim pa manjka samo še en tek.

Celotni rezultati in pokalno točkovanje

Po skoraj dveh mesecih dopusta 15. avgusta sledi še ena desetka, Kranjskogorska. ki je za razliko od Radol’ške bolj ‘stegnjena’ in poteka v alpskem okolju po trasi nekdanje železniške proge med Kranjsko Goro in Ratečami.