Gorenjska, moj planet v jubilejno sezono z novo energijo


Pred gorenjsko tekaško serijo Gorenjska, moj planet, je jubilejna, deseta sezona. V jubilejno sezono štartamo z novo energijo, saj smo pripravili kar nekaj novosti, več […]

Pred gorenjsko tekaško serijo Gorenjska, moj planet, je jubilejna, deseta sezona. V jubilejno sezono štartamo z novo energijo, saj smo pripravili kar nekaj novosti, več o tem pa v nadaljevanju.

Letos bo enako kot lani izvedenih 8 tekov in sicer na Jesenicah, v Tržiču, Trzinu, Mošnjah, Radovljici, Kranjski Gori, Škofji Loki in Snoviku. Gre za iste prireditve kot v prejšnji sezoni, s tem da se v Škofji Loki obeta nova vsebina, namesto na Lubnik trailu pa bomo tokrat tekli na Lubniških tekih.

Potem ko se je lansko leto s 130 odraslimi tekmovalci in okrog 600 otroci seriji zelo uspešno pridružil Pomladni tek na Jesenicah, tudi letos s sezono začenjamo v železarskem mestu. Koledar pravi, da bo to še dva dni prej kot lani, se pravi 16. marca. Takoj na začetku aprila (6. april) mu sledi še Tek po ulicah Tržiča, dva tedna pozneje (20. april) pa še ena robno gorenjska klasika, Tek Petra Levca Skirca Trzin.

Obstoj pokala kot je naš ni samoumeven, ampak za njim stojita trdo delo organizatorjev in podpora oz. sprejemanje tekmovalcev z zadostno udeležbo. Pri takšnih projektih je polno dela in izzivov in v nekaterih regijah so pokalna tekmovanja, ki so bila nekdaj zgled tudi ostalim, žal zamrla. Nenazadnje je tudi naš pokal nadomestil prvega gorenjskega, ki je zelo uspešno deloval deset let, nato pa je žal opešal. Z veseljem in ponosom lahko ugotovimo, da je Gorenjska, moj planet ob deseti obletnici polna zdravja, tudi če je še vedno kdaj potrebno kakšno malenkost nekoliko improvizirati. Vse prireditve so zgledno organizirane. Na profesionalni ravni imamo posrkbljeno za meritve, oblikovanje promocijskega materiala in fotografijo. Edina ne povsem pokrita točka ostajajo finance, saj bi za res gladko delovanje rabili še kakšnega sponzorja (ki mu lahko ponudimo številne možnosti promocije). Organizacija posameznih prireditev ne bi bila mogoča brez entuziazma organizatojev in njihovih podpornikov, podobno pa je tudi na nivoju koordinacije pokala, kjer gre za vmesno stopnjo med profesionalnostjo in ekstremnim prostovoljstvom.
Kakšne so radosti in izzivi organizacije takšnih pokalnih tekmovanj, lahko prisluhnete v podcast intervjujih Marka Robleka s koordinatorji slovenskih tekaških pokalov (objava, 1. februar), med njimi tudi s koordinatorjem Gorenjske, moj planet, Alešem Šubicem.

Pred novo sezono je zaživela nova spletna stran, ki jo najdete na istem naslovu kot doslej (www.gorenjska-mojplanet.si). S tem je naša stran med drugim postala sodobnejša, preglednejša in prijaznejša za mobilne naprave. Na njej najdete vse informacije, ki ste jih bili navajeni doslej in še kaj dodatnega.
Če vas še vedno zanima katera od vsebin z dosedanje strani (npr. fotografije, večina ostale vsebine je prenešene na novo), jo še vedno lahko najdete na naslovu old.gorenjska-mojplanet.si.

V letošnji sezoni smo se prvič lotili izdelave majic pokala, ki jih boste lahko naročili ob prijavah na prireditve ali jih kupili na samih prireditvah. Več o tem lahko preberete v nadaljevanju tega sporočila.

Z letošnjo sezono začenjamo sodelovanje s športno novičarsko stranjo Slomaraton, za katero stoji eden najboljših poznavalcev področja športnih tekmovanj v Sloveniji, Metod Močnik, ki ima tudi bogate novinarske izkušnje. Pridružite se jim na spletnih omrežjih in deležni boste še podrobnejših in zanimivejših informacij o posameznih prireditvah, pokalu, naših tekmovalcih …

Nekoliko višje štartnine na večini prireditev na prvo žogo zvenijo kot slaba novica, podrobnejši razmislek pa bo vsem pokazal, da v resnici gre za dobro novico, tako za organizatorje kot tudi za tekmovalce. Štartnine se ponekod niso spreminjale že desetletje in so bile realno prenizke. Organizatorjem to brez potrebe otežuje organizacijo, prostovoljcem, ki sodelujejo pri organizaciji, se je včasih težko oddolžiti že z minimalno pozornostjo, krovni organizatorji včasih moramo zalagati tisoče evrov iz zasebnih žepov, da projekt živi naprej. Po drugi strani se nekaj evrov razlike tekmovalcem praktično ne pozna in boste verjetno brez težav prispevali nekoliko realnejši znesek za to, da bodo prireditve še boljše, da bo naše pokalno tekmovanje živelo še naprej in bo še naprej lahko za zgled tudi ostalim.

Še nekaj ‘tehničnih’ podatkov o letošnji sezoni:

ZAKLJUČNA PRIZNANJA IN NAGRADE BOSTE LETOS PREJELI, ČE SE BOSTE UDELEŽILI VSAJ 5 TEKOV!

Za pokalno točkovanje se upošteva seštevek 6 najboljših uvrstitev/točk posameznega tekmovalca.

Podrobnejša pravila serije Gorenjska, moj planet 2024: GMP 2024 – pravila.

Prijave na vse sodelujoče prireditve najdete na GORENJSKA, MOJ PLANET – PRIJAVE.