Lubnik trail v idealnih pogojih, do konca sezone še Miklavžev tek


Letošnji Lubnik trail je bil izveden v idealnih pogojih lepega jesenskega vremena. Potem ko je lani naš fotograf Miha Prijatelj imel nekaj izzivov zaradi megle, […]

Letošnji Lubnik trail je bil izveden v idealnih pogojih lepega jesenskega vremena. Potem ko je lani naš fotograf Miha Prijatelj imel nekaj izzivov zaradi megle, so se mu letos, tako kot tekmovalcem, navijačem in ostalim obiskovalcem dobrih 1000 m visokega hriba nad dobrih 1000 let starim mestom, odprli lepi razgledi na Lubnik in škofjeloško okolico. Ker je ob njeni 1050 letnici to soboto v Škofji Loki ravno na štartno ciljnem prostoru Lubnik traila gostoval Val 202, ki je predstavil marsikaj zanimivega iz tega mesta, ste na tej radijski postaji lahko spremljali tudi neposredni prenos z naše prireditve. Kot vedno je za brezhibno organizacijo, če odmislimo mogoče kakšno označevalno tablo premalo, poskrbela organizacijska ekipa Teka štirih mostov, ene najuspešnejših tekaških prireditev v Sloveniji, ki so jo podprli tudi številni sponzorji in lokalna skupnost. Nenazadnje je tako kot (skoraj 🙂 ) vedno rezultate brezhibno pomeril Timing Poljane. Skratka, izpolnjeni so bili vsi pogoji za odlično prireditev in nenazadnje je točno taka tudi bila. S samo eno lepotno napako, namreč da se je je udeležilo samo 43 tekmovalcev. Proga gor-dol na Lubnik in nazaj med obiskovalci trailov vsaj zaenkrat ni uspela prodreti, prireditev se je letos datumsko prekrila z gorskim tekom na Šmarno goro, za tekače Gorenjske, moj planet pa je nekoliko netipična in najbrž za koga prezahtevna. Čeprav je že drugič zapored z njo uspešno opravil tudi Dragan Mišov, eden najzvestejših in najvztrajnejših tekačev Gorenjske, moj planet, rojen že proti koncu prve polovice prejšnjega stoletja.

Progo preko Lubnika nazaj v Škofjo Loko, ki je tokrat bila dolga dobrih 13 km (nekaj več kot 800 m višinske razlike) je z odličnim časom najhitreje pretekel Primož Piškur (AD Olimpik, 1:06:15.3), pred to tekmo drugouvrščeni v pokalnem točkovanju. Potem ko si je Marko Krišelj, ki je na Lubnik pritekel kot drugi, na poti nazaj ogledal drug del Lubnika kot je bilo mišljeno, se je na drugo stopničko zavihtel Luka Stanonik (Mstudio frizerski salon, 1:18:53.6). Tretji je bil Vladislav Litvinchuk (I love supersport, 1:20:39.8).
Pri ženskah je za skoraj 15 minut slavila Karmen Klančnik Pobežin (Anine tekačice, 1:27:54.8), druga je v cilj pritekla Uršakušar (1:42:16.4), tretja pa Marijana Štrukelj (Mravlce, 1:44:06.0).

Primož Piškur se je z zmago na Lubnik trailu povzpel na vrh pokalnega točkovanja Gorenjske, moj planet 2023 in ima zelo dobre možnosti, da tam tudi ostane. Klemen Šuligoj, ki je bil pred tokratno tekmo v dobrem položaju, da postane letošnji pokalni zmagovalec, si je s tokratno odsotnostjo letvico za zadnjo tekmo postavil zelo visoko. V zahtevni konkurenci, ki jo je pričakovati na Miklavževem teku, mora namreč biti najmanj drugi, ob tem da Primož Piškur ne sme biti boljši kot šesti, oz. v primeru zmage Šuligoja boljši kot četrti. Tretje mesto prepričljivo drži Pavel Debeljak, ki je bil tokrat, prvič v letošnji sezoni, prav tako odsoten.
V ženski konkurenci kljub tokratni neudeležbi ostaja v vodstvu Karin Rotar, se ji pa je na samo pet točk razlike približala dvakratna zmagovalka Gorenjske, moj planet, Marijana Štrukelj. Najboljše izglede za končno tretje mesto ima Teja Muha, ki je bila lani druga.

Celotni rezultati Lubnika in pokalno točkovanje: Gorenjska, moj planet – Rezultati 2023. Fotografije najdet na FB strani GMP.

Kakšna je tradicija tekov na Lubnik in po njem, kakšni so bili letos izzivi zaradi hudega deževja na tem območju, kakšni so recepti za organizacijo uspešnih prireditev, zakaj so traili tako popularni kje so izzivi Lubnik traila … pa si lahko preberete v intervjuju s Klemnom Omanom in Igorjem Drakuličem, vodjema organizacije te prireditve.

Do zaključka sezone ostaja samo še Miklavžev tek v Snoviku, kjer bo obenem tudi zaključek letošnje sezone serije Gorenjska, moj panet. Še enkrat vas opozarjamo, da je število udeležencev na tem teku omejeno, slaba dva meseca pred prireditvijo pa je prijavljenih že več kot 100 tekmovalcev, zato s prijavo ne odlašajte preveč.

Za prejem zaključnih priznanj in nagrad morate zbrati vsaj pet udeležb.
Za pokalno točkovanje šteje šest najboljših uvrstitev. Pogoj za podelitev zaključnega pokala ali kolajne za uvrstitev med prve tri absolutno ali po kategorijah je udeležba na vsaj dveh prireditvah.

Se vidimo na zaključku sezone pri cerkvi sv. Miklavža na Gori nad vasjo Gradišče v Tuhinjski dolini! Saj res, ste vedeli, da je sveti Miklavž v Sloveniji drugi svetnik po številu cerkva, ki so mu posvečene? 🙂