Intervju: Klavdija Gomboc (TD Kranjska Gora), organizatorka Kranjskogorske 10ke


Klavdija Gomboc, dolgoletna predsednica TD Kranjska Gora, po izobrazbi dipl. org. turizma, je občinska svetnica, trenutna podžupanja, prostovoljka in dolgoletna turistična delavka, ki tudi v […]

Klavdija Gomboc, dolgoletna predsednica TD Kranjska Gora, po izobrazbi dipl. org. turizma, je občinska svetnica, trenutna podžupanja, prostovoljka in dolgoletna turistična delavka, ki tudi v prostem času rada teče, kolesari in hodi v hribe. V zadnjih letih opravlja tudi vlogo vodje organizacije Kranjskogorske 10ke.
Klavdija, začniva z aktualno temo. Potem ko smo v letošnjem vremensko zelo nenavadnem letu z dežjem imeli težave že na tekih v Tržiču in Radovljici, je tokrat deževje z vso močjo udarilo po večjem delu Slovenije. Kako je bilo na vašem koncu in ali to predstavlja kakšne težave za izvedbo prireditve?
Srečni smo, da smo jo tokrat v občini Kranjska Gora odnesli brez večjih posledic. Nekaj naplavin se je nabralo tudi na naši kolesarski stezi, vendar smo jih s pomočjo naše Komunale uspešno sanirali. Smo pripravljeni na izvedbo tekmovanja! Glede na situacijo po državi pa smo se v TD Kranjska Gora odločili, da namenimo 2 EUR po udeležencu za odpravljanje posledic poplav. Ustrezen znesek bo nakazan Slovenski karitas.
Kranjskogorsko 10ko organizira Turistično društvo Kranjska Gora. Gre za športno ali za turistično prireditev?
Oboje hkrati, na našem tradicionalnem dogodku, ki ga letos izvajamo že devetindvajsetič, tečejo tako rekreativci, družine kot tudi turisti, ki v tem času bivajo v občini Kranjska Gora. Predvsem pa nas veseli, da imamo vsako leto lepo število navijačev ob progi, ki vzpodbujajo naše tekače.
Ob ustanovitvi serije Gorenjska, moj planet smo veliko razmišljali o povezovanju tekaških prireditev in turizma oz. promociji lokacij kot eni od osnov za uspešno delovanje serije. Kmalu se je izkazalo, da imajo krajši teki v tem smislu vseeno precej omejen potencial, kljub vsemu ne povsem zanemarljiv, bolj pa je to aktualno pri maratonih in še bolj pri trailih. Pri Kranjskogorski 10ki imam vseeno občutek, da lepo sodi v okvire kranjskogorskega turističnega utripa. Ste v tem smislu z njo zadovoljni?
S prireditvijo smo zadovoljni in nadaljujemo z našo tradicijo. Serija Gorenjska, moj planet pa povezuje gorenjske organizatorje tekaških prireditev in pomeni na področju teka velik doprinos k povezovanju, skupni promociji in k splošni sliki kaj tek na Gorenjskem nam vsem skupaj pomeni. Veseli nas, da teče tudi vedno večje število otrok, kar pomeni velik doprinos k boljšemu počutju družbe kot take in odmik mladine od odvisnosti sedenja pred ekrani.
Kranjska Gora je turistično središče, kjer dogajanja ne manjka. Ali je takšno prireditev zato lažje ali težje organizirati?
V vsakem primeru težje, ker se zapira določen del prometa, vendar smo se prostovoljci TD Kranjska Gora odločili, da s tem lepim tekaškim dogodkom nadaljujemo kljub vse težjim pogojem organizacije.
Kakšni so začetki vaše prireditve? Kdaj je bila prvič organizirana? Je kakšna tovrstna prireditev v Kranjski Gori obstajala že prej? Je turistično društvo organizator že od začetka?
Začetki segajo v leto 1994, ko se je naš pokojni tajnik Andrej Kolenc odločil, da bi bilo dobro v Kranjski Gori organizirati tudi takšen tek in tradicija od takrat ostaja. Takšne prireditve prej še ni bilo in od samega začetka je organizator TD Kranjska Gora.
Praznični velikošmarenski termin je za organizacijo prireditve idealen. Je termin tak že od začetka? Termin ostaja od samega začetka na veliki šmaren.
Kako pa je z udeležbo in kdaj je bila največja?
Največja udeležba je bila v letih 2014, 2015. Sedaj pa iz leta v leto niha. Vsi se moramo tudi zavedati, da so se časi spremenili, ogromno je v zadnjih desetih letih organizatorjev teka, naša DESETKA pa ostaja kot nekakšna MATI teh tekov in se tudi tako počasi stara.
Ali kolesarski Juriš na Vršič organizira ista ekipa?
Ekipa TD Kranjska Gora organizira tudi Juriš na Vršič.
Kaj pa Andrejčkov tek (včasih na Vršič, nazadnje na Vitranc), še obstaja?
Teka na Vršič oz. kasneje na Vitranc žal ne izvajamo več. Veliko težav je bilo z zaporo ceste na Vršič in potem tudi z gradbiščem na pobočju Vitranca in število tekmovalcev se je iz leta v leto zmanjševalo. Stroški organizacije pa so šli tudi zadnja leta pri vseh dogodkih v nebo.
Kakšna pa je pravzaprav vloga Turističnega društva Kranjska Gora v kranjskogorski turistično organizacijski infrastrukturi in s čim se v prvi vrsti ukvarjate?
Ukvarjamo se prednostno z urejenostjo kraja, z ocvetličenjem, skrbimo za del urejenih sprehajalnih poti, Trim stezo Drčev rut, infrastrukturo ob drugem delu jezera v Jasni, izobraževanjem naših članov in seveda organizacijo različnih dogodkov. Drugo leto praznujemo 120 letnico našega društva in veseli smo, da smo uspeli kljub vsem težavam in preprekam ohraniti naše društvo do današnjega dne.
Kranjskogorska 10ka je speljana po trasi nekdanje železniške proge proti Trbižu, ki je danes ena glavnih rekreacijskih površin na tem območju. Zakaj so pravzaprav to progo ukinili in ali res obstajajo načrti, da se obnovi za potniški promet?
Težko vprašanje zame, v kolikor bi se to res zgodilo pa bodo pretekla še mnoga leta, do takrat pa bomo skupaj izvajali našo desetko in bomo vsi skupaj zadovoljni, da nam je uspelo ohraniti takšne in podobne prireditve.
Se strinjate, da je Gorenjska planet v malem, sodelovanje na tekaških prireditvah pa je eden zanimivejših načinov za njegovo odkrivanje?
Se strinjam in cenimo velik napor vseh prostovoljcev, ki skupaj pripravljamo vse tekaške prireditve na območju celotne Gorenjske. V slogi je moč!
Za konec bi se rada zahvalila vsem prostovoljcem in članom TD Kranjska Gora, ki pomagajo pri organizaciji te prireditve in na splošno pri delu društva. Brez njih tudi teh dogodkov ne bi bilo!