Intervju: Primož Samar (Zavod za šport Jesenice), organizator Pomladnega teka Jesenice


Vodja organizacije Pomladnega teka Jesenice, Primož Samar, je Jeseničan in je že celo življenje povezan s športom. Uspešno je zaključil študij na Fakulteti za šport […]

Vodja organizacije Pomladnega teka Jesenice, Primož Samar, je Jeseničan in je že celo življenje povezan s športom. Uspešno je zaključil študij na Fakulteti za šport v Ljubljani, ob tem pa se je profesionalno ukvarjal s košarko. Po zaključku športne kariere je najprej delal v šoli, zadnjih deset let pa je zaposlen na Zavodu za šport Jesenice in skupaj s sodelavci ob ostalem delu skrbi za izvedbo prireditev.
Veliko organizacijskih izkušenj si je pridobil v šolstvu. Nekaj časa je bil v.d. ravnatelja. Največ izkušenj si je nabral v času, ko je Slovenija gostila Evropsko prvenstvo v košarki. Sodeloval je v pripravah na ta dogodek, na Jesenicah je bil vodja vseh prostovoljcev, v zaključnem delu prvenstva v Ljubljani pa je kot vodja skrbel za obiskovalce v dvorani. V domačem košarkarskem klubu je še vedno vodja mlajših selekcij.
Na zavodu organizirajo veliko športno, kulturno – zabavnih prireditev, vsaka pa mu pomeni nov izziv.
Tek, tenis, kolesarstvo poleti in smučarski tek z drsanjem, so pomemben del njegovega preživljanja prostega časa.
Omenimo še, da Primoževo košarkarsko kariero zelo uspešno nadaljuje sin Žiga, ki smo ga kot najmlajšega člana in zagotovo enega bodočih stebrov slovenske reprezentance spremljali tudi na lanskem evropskem prvenstvu in v kvalifikacijah za naslednje svetovno prvenstvo. Po Primoževih in Žigovih stopinjah gre tudi mlajši Matija, ki trenutno trenira v Španiji, v predmestju Madrida Fuenlabradi.

Primož, kako si zadovoljen z letošnjo izvedbo Pomladnega teka?
Ko prireditev privabi toliko ljudi, kot se jih je zbralo na Stari Savi, smo vsi zadovoljni. Verjamem, da so se tekači na Pomladnem teku dobro počutili. Ob tej priliki bi se zahvalil vsem, tistim ki so tekli in ostalim, ki so sodelovali pri pripravi in izvedbi prireditve. Zavedamo se, da se vsakič lahko še izboljšamo, to pa je motiv za delo naprej.
Tek se je po osmih letih vrnil v serijo Gorenjska, moj planet. Je to kaj pripomoglo k še uspešnejši organizaciji in je bila vključitev v serijo upravičena?
Vrnitev v serijo tekov smo načrtovali že prej, pa nam je korona prekrižala te načrte. Z letošnjo ponovno vključitvijo v serijo je naš Pomladni tek, ki smo ga organizirali že 15-tič, in ima torej že dolgo tradicijo, veliko pridobil. Ob tej priložnosti hvala vsem, ki ste tekli po naših ulicah.
Pomladni tek je del širšega dogajanja, Jožefovega sejma, ki traja cel vikend. Za kaj konkretno gre, kakšna je tradicija te prireditve in kako se je v njenem okviru znašlo tekmovanje v teku?
Dvajsetega marca praznujemo občinski praznik, ko so Jesenice dobile mestno pravico. Pomemben del praznovanje je Jožefov sejem, ki ima bogato 110 let staro tradicijo! Celotno dogajanje sejma je postavljeno v območje bivše železarne na Stari Savi. Poleg sejmarske ponudbe obiskovalcem ponujamo koncerte z narodno zabavno glasbo in zabaviščnimi parki za otroke. K celotni ponudbi smo pred petnajstimi leti dodali še športno-tekaško prireditev, ki je prva organizirana tekaška prireditev nove tekaške sezone v Sloveniji.
Gre za klasičen tek v srednje velikem mestu. Imajo takšni teki še perspektivo, glede na to, da se je v zadnjih letih težišče rekreativno tekaških dogodkov precej preselilo na traile?
Klasični teki sodijo v mesta. Zanimanje za tako vrsto teka je večje. Naj ostali vidijo, da se z voljo premaga vsaka ovira, tudi razdalja 10 kilometrov. Osebna zmaga je zmaga v boju s samim seboj in prečkanje ciljne črte. Tak tek lahko navduši obiskovalca, da obuje športno obutev in odteče svoj krog. Traili so prav tako zanimivi, so fizično zahtevnejši, dodaten čar pa je tek po neokrnjeni naravi.
Velik poudarek je na sodelovanju otrok, ki se teka udeležijo v res velikem številu. Verjetno vam pri tem pomaga tudi sodelovanje z lokalnimi šolami?
Mislim, da ima naš tek zelo pomembno vlogo v smislu navajanja otrok na športno življenje. Več kot 500 otrok je teklo netekmovalni teki pod skupnim imenom »teci svoj krog«. V cilju so bili vsi zmagovalci. S takimi prireditvami želimo mlade navdušiti nad tekom. Sodelovanje z domačimi osnovnimi šolami je odlično. V tednu pred prireditvijo učenci po šolah že odtečejo svoj krog. Želimo si, da tako tudi ostane.
Organizacija takšnega dogodka je z organizacijskega vidika primerljiva s tekom na srednje proge, se pravi s tipičnim tekom serije Gorenjska, moj planet. Raje ostajaš pri preizkušanju svojih organizacijskih zmožnosti ali se kdaj na takšnih prireditvah pomeriš tudi v vlogi tekmovalca?
Organizacija take prireditve zahteva ogromno dela in mi predstavlja velik izziv. Brez pomoči vseh, ki sodelujejo pri izvedbi, tega dogodka ne bi bilo. Še enkrat hvala vsem za pomoč pri izvedbi! Rad tečem in verjamem, da se bom preizkusil na trasi. Če to ne bo na Jesenicah, bo to eden od ostalih tekov serije Gorenjska, moj planet.
Se tekači gorenjskega planeta na Jesenicah vidimo tudi prihodnje leto?
Naslednje leto organiziramo 16. Pomladni tek in verjamem, da se v seriji tekov Gorenjska moj planet vidimo še v večjem številu.